Søg i denne blog

onsdag den 22. april 2015

Luftige gulerodsbrud

De hersens lækre, luftige, gulerodsbrud smager som havde man købt dem nybagte fra bageren!
Og de er tilmed utrolig lette og hurtige at lave. Det er en opskrift der sidder i hovedet og er et resultat af, at jeg en periode da jeg stadig boede i Aalborg og arbejde rigtig meget, var tilnærmelsesvis afhængig af Sallings gulerodsbrud. Og de kostede altså dengang 11 kr pr. stk så vidt jeg husker - det løber op skal jeg sige jer.... Og så må man jo finde ud af at bage dem selv. Så denne opskrift er et sammensurium af en masse forskellige, afprøvede opskrifter, inden jeg fandt den perfekte kombination. Jeg kan desværre på ingen måde huske hvor jeg hentede min inspiration fra dengang (trods alt efterhånden 6 år siden) - så jeg kan desværre ikke takke nogle af de blogs og bagebøger der gav mig den.
Af ukendte årsager har de været lidt i glemmebogen et stykke tid, men nu fik jeg fint besøg fra Århus i går til morgenmad og jeg havde besluttet at der skulle friskbagt brød på bordet.
Det krævede en del graven i langtidshukommelsen, men opskriften lå der stadig godt gemt inde bag al den lægefaglige viden jeg har fået optaget min hjerne med det sidste lange stykke tid.
Men opskriften synes jeg bestemt ikke I skal snydes for - for den er altså virkelig virkelig god!
Det vil min søde kæreste vist godt skrive under på, der her til aften med bedende hundeøjne ville høre, om jeg ikke kunne tænke mig at bage en portion mere til ham og hans læsemakker i morgen? Det kunne man godt :)

Here it goes

Gulerodsbrud (10-12 stk)
  • 2,5 dl lunkent vand
  • 50g gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 æg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl solsikkeolie
  • 100g revet gulerod
  • 100g solsikkekerner
  • evt. 50g hørfrø hvis man er til det
  • 500g hvedemel



Gæren røres ud i det lunkne vand herefter tilsættes sukker og det røres godt ud - det må faktisk gerne lige stå et par minutter. Herefter tilsættes æg, salt og solsikkeolie.
Dernæst iblandes revet gulerod og kerner og til sidst mel. 
Det hele røres godt sammen til en klistret masse og sættes til hævning et varmt sted i 20-30 min

Efter hævningen tændes ovnen på 200 grader og bollerne "sættes" på pladen med to skeer. 
Bollerne hæver på pladen indtil ovnen er varm. 
Herefter pensles de med et æg og bages i 18 min